Roger Raveel

1921-2013

Roger Raveel (1921-2013) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Na studies aan de Stedelijke Academie van Deinze, trekt hij op advies van Hubert Malfait, naar de Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1945 brengt Antoon De Clerck, een jeugdvriend, hem in contact met Hugo Claus, met wie hij later ‘Genesis’ realiseert. Opmerkelijk is dat Raveel Machelen-aan-de-Leie nooit heeft verlaten. Het dorp is voor hem de wereld, wat niet betekent dat Raveel lokaal gebonden is. Integendeel, de dingen en mensen om hem heen krijgen in zowel zijn schilderijen, tekeningen en objecten een universeel karakter.

Medio de jaren zestig schrijft hij samen met Etienne Elias, Raoul De Keyser en Reinier Lucassen geschiedenis. Ze maken van de keldergangen in het kasteel van Beervelde een picturale realiteit.

Anno 1968 exposeert hij tijdens de Biënnale van Venetië en Documenta in Kassel enkele van zijn bekende werken. Het betekent zijn definitieve doorbraak als kunstenaar. Het uitzonderlijke van zijn kunst – hij noemt ze de Nieuwe Visie – is dat hij openstaat voor allerlei invloeden en technologische ontwikkelingen. Zijn uiterst gevarieerde plastische taal, een originele combinatie van diverse schilderwijzen, zorgt ervoor dat zijn oeuvre zo onwaarschijnlijk fris en origineel is gebleven.